Носителят на Нобелова награда за икономика (2001) Джоузеф Стиглиц е бил председател на Националния икономически съвет при президента Бил Клинтън, както и вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Автор е на няколко книги, сред които „Глобализацията и недоволните от нея” (ИнфоДАР, 2003). 

Понастоящем преподава в Колумбийския университет и живее в Ню Йорк.

Джоузеф Стиглиц, роден на 9 февруари 1943 г. в Гери, щата Индиана. Носител е на Нобелова награда за икономика през 2001 г. заедно с Джордж Акерлоф и Майкъл Спенсър за „Анализ на функционирането на пазарите в условията на асиметрична информация“. Тримата поставят основите на нов клон на икономическата наука – икономика на информацията.

През 1995 г. е назначен за председател на Икономическия съвет на президента Бил Клинтън, а през февруари 1997 г. Джоузеф Стиглиц заема длъжността Главен икономист на Световната банка, откъдето се отегля през януари 2002 г.

Д-р Стиглиц става професор по икономически науки в Университета Йейл на 26- годишна възраст. Бил е вицепрезидент на Американската икономическа асоциация от 1985 до 1997 г.

Джоузеф Стиглиц получава бакалаварска степен от колежа Амхърст, а докторската си степен от Масачузетския институт по технологии. Преподавал е”Принципи на икономиката” и е водел курсове по макроикономика, микроикономика и икономика на обществения сектор в Станфордския университет.

Джоузеф Стиглиц работи и в България, като през 2002 година беше назначен за икономически съветник на президента Георги Първанов.

Резултати 1 - 1 от 1