%PM, %03 %646 %2017 %14:%Апр

Походът на книгите 2017 Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Книгите отново поемат на поход към своите читатели

От 2 до 23 април 2017 г. за шести път се провежда националната кампания

„Походът на книгите“


Асоциация „Българска книга“ има удоволствието да ви покани на 2-ри април  в 11:00 часа в Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4а), за да дадем заедно началото на шестото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. Тъй като сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, то програма в деня на откриването е посветена изцяло на тях. Специални гости ще бъдат популярни български актьори, които ще прочетат любимите си детски стихотворения на малките гости и техните родители (от 11:00 в Голямата зала на Детския отдел). В програмата следват предвидените от домакините от Столична библиотека „Смехоранско караоке" от 18:00 и „Нощта, в която книгите оживяват" от 20:30. 

Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании:  „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на сайта „Детски книги“ за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници.

Първите издания на кампания са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. и 2016 г. в областта на средното образование. 

Нека книгите бъдат с нас, а вие бъдете с „Походът на книгите“ и следете последните новини на страницата на Асоциация „Българска книга“ във фейсбук.

 

Read 1310 times Last modified on %AM, %19 %400 %2017 %08:%Юли

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.