44 СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА от 12 - 17 декември, 2017г., НДК, вход свободен!
ИК "Инфодар" Ви очаква на щанд №111, етаж 1 и на щанд №330, етаж 3!В духа на предстоящите Коледни празници ИК Инфодар прави намаление на:

  • поредицата „ИЗКУСТВОТО ДА ТВОРИМ”, която се състои от книгите – „МАТЕРИАЛИ И ОСНОВНИ ТЕХНИКИ”, „ИДЕИ ЗА ДЕТСКАТА СТАЯ И ПАРТИ” и  „ИДЕИ ЗА КОЛЕДА”. Коричната им цена от 14.99лв. се променя на 5.00 лв. до изчерпване на количествата.
    Книгите са създадени с цел забавление и подкрепа на индивидуалното творчество. Истинско съкровище, скрин с идеи за изработване на рзлични интересни предмети, накити, украси, които са идеални за празници, специални поводи, декориране на дома, за забавление на децата или просто да впечатлим своите приятели. Всяка книга съдържа ясни и прости инструкции, придружени от подробна информация и илюстрирани с фотографии, които насочват читателя през различните фази на работа, необходими за изработване както на прости, така и на сложни проекти. Всяка страница на даден проект съдържа описание на необходимите инструменти и материали, нивото на трудност и времето необходимо за изпълнение.
    Приятно забавление!
  • на прекрасната луксозна книга "Алиса в огледалния свят". Коричната цена от 24.99лв. се променя на 9.99лв.

Промоцията ще важи за периода от 01.12.2017г. до 31.12.2017г.

  • на чудесната луксозна книга "Магическият лунен празник". Коричната цена от 26.00лв. се променя на 15.00лв.

Промоцията ще важи за периода от 01.12.2017г. до 31.12.2017г.

                         

 

За пета година панаирът посреща Софийския международен литературен фестивал, който се фокусира върху литературата на Полша, Словакия, Чехия, Унгария (Вишеградската четворка), представяйки 12 автори в чуждестранната си програма.

Сърцето на литературния фестивал традиционно ще тупти на сцената на Мраморно фоайе, ет. 2 на Националния дворец на културата.

 

От  28-и юли до 6-и август морската столица ще бъде домакин на най-голямата книжарница на открито в България. Повече от 60 български  издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Официално откриване: 

Кметът на Община Варна, г-н Иван Портних официално ще даде старт на най-мащабното книжно изложение на открито.

28 юли, 18:00 часа, Литературен кът, пешеходната зона на бул. „Сливница“ (в близост до пресечката с ул. „Стефан Караджа“), гр. Варна. „Алея на книгата" е уникален формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Началото е положено именно във Варна през 2010 г. съвместно с Общината, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града. Нещо повече, тази година „Алея на книгата“ ще отбележи традицията, която има градът в провеждането на книжни изложения – Варна е домакин на първата национална литературна изложба у нас, открита преди точно 90 години - на 28 юли 1927 г. 
 Близо век по-късно, „Алея на книгата“ представя българската литературна сцена в цялото й многообразие, срещайки читатели с автори и издатели. Любима част от „Алея на книгата“ е Литературният кът с премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски работилници. Част от гостите му тази година са проф. Цветан Георгиев, Михаил Вешим, Борислав Мирчев, Иван Димитров, Ивинела Самуилова, преводачът Емил Минчев, Владимир Димитров, Георги Томов, като за десет дни варненското ларго ще се превърне в ярък калейдоскоп от разнообразни събития, посветени на художествената, детската, научно-популярната литература, издавана в България. 

Участници в Алея на книгата:

 

Шатра 1 – Варненски издатели

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – АМГ, Инфодар, Книжарници „Приятели“, Кръгозор

Шатра 6 – Жануа '98, Жар, Клевър Бук, Просвета

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют,

Шатра 9 – Анубис, Булвест 2000, Букохолик, Вакон, 

Шатра 10 - Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 11 – Емас, Рива

Шатра 12 - Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Асеневци, Бяло Братство, Симетро, Хартиен свят

Шатра 15 - Артлайн Студиос,  Колибри

Шатра 16 - Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 – Ай Си Ю, Ибис, Ина, Пергамент прес

Шатра 18 – Инле, Нов живот, Пух, Хелиопол

Шатра 19 – Ентусиаст, Ергон, Издателски център на НБУ, Списание 8

 

 Събитието във фейсбук:

        

Достъпът до всички събития е свободен. 

 Започва „Алея на книгата“ в Пловдив, гостуват 40 издателства

 13 - 18 юни

10:00 до 20:00

в неделя – до 19:00

пл. „Централен“ (до Централна поща)


От 13 юни 2017 г. (вторник) най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – „Алея на книгата“, ще се спре в центъра на града под тепетата. Съвсем малко преди лятото да ни връхлети с пълна сила, срещата между книгите, читателите, писателите и издателите в България ще се състои под открито небе в градската атмосфера на площад „Централен“.   На площада ще бъдат разположени 14 шатри и 40 изложители. Алеята се провежда заедно с 15-тото издание на „Пловдив чете”, чийто домакин е издателство „Жанет 45”.

Тържественото откриване на „Пловдив чете” 2017 също е на 13 юни от 19.30 в Античния театър, когато ще бъде връчен „Орфеевия венец“ за високи постижения в съвременната поезия и наградата „Златна четка” за художествено оформление на книга. Със специалното участие на Тони Димитрова и Орлин Горанов. 

 

УЧАСТНИЦИ

Шатра 1 Жанет 45, Летера, Фондация „Балкански културен форум“, Хермес

Шатра 2 Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 3 Бард, Лексикон

Шатра 4 Емас, Унискорп

Шатра 5 Фют

Шатра 6 Дамян Яков, Сиела

Шатра 7 Асеневци, Нов живот, Хелиопол, Хартиен свят

Шатра 8 Алиса Мърчандайзинг, Вакон, Ергон, Шамбала  

Шатра 9 Бяло Братство, Кибеа, Клевър бук, Пергамент прес

Шатра 10 Захарий Стоянов, Издателство на НБУ, Колибри, Пан

Шатра 11 Просвета

Шатра 12 Анубис, Булвест 2000, Знание 2012

Шатра 13 Лабиринт, Книги-игри, Grozen еntertainment

Шатра 14, Инле, Лира принт

 

 „Алея на книгата” - Пловдив 2017 се организира от Асоциация „Българска книга“ и ще продължи от 13 до 18 юни 2017 г. на пл. „Централен“. 

 „Пловдив чете” е част от културната програма на Община Пловдив и Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 Прочетете още

%PM, %03 %646 %2017 %14:%Апр

Походът на книгите 2017

Written by

Книгите отново поемат на поход към своите читатели

От 2 до 23 април 2017 г. за шести път се провежда националната кампания

„Походът на книгите“


Асоциация „Българска книга“ има удоволствието да ви покани на 2-ри април  в 11:00 часа в Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4а), за да дадем заедно началото на шестото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. Тъй като сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, то програма в деня на откриването е посветена изцяло на тях. Специални гости ще бъдат популярни български актьори, които ще прочетат любимите си детски стихотворения на малките гости и техните родители (от 11:00 в Голямата зала на Детския отдел). В програмата следват предвидените от домакините от Столична библиотека „Смехоранско караоке" от 18:00 и „Нощта, в която книгите оживяват" от 20:30. 

Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании:  „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на сайта „Детски книги“ за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници.

Първите издания на кампания са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. и 2016 г. в областта на средното образование. 

Нека книгите бъдат с нас, а вие бъдете с „Походът на книгите“ и следете последните новини на страницата на Асоциация „Българска книга“ във фейсбук.

 

%PM, %22 %646 %2017 %14:%Май

Пролетен базар на книгата 2017

Written by

На 23-ти май (вторник), в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започва най-голямото пролетно книжно изложение у нас – Пролетният базар на книгата. Любимото събитие и тази година ще представи повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци на три етажа в Националния дворец на културата. Официалното откриване е в 11.00 ч. в Централното фоайе на НДК. 


В рамките на шестте дни на изложението, на щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, ще се състоят близо 50 премиери на най-новите книжни  заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, Божана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов, Димана Йорданова, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Ивинела Самуилова, Йордан Велчев, Йорданка Белева, Константин Трендафилов, Милен Русков, Петър Чухов, Тони Николов, др. 

Гости на официалното откриване ще бъдат и спортните феномени Стефка Костадинова и Валентин Йорданов, които също ще представят юбилейни албуми, посветени на спортните им върхове.

Сцената на културната програма ще бъде разположена на Мраморното фоайе (над Централния вход на НДК). Програмата е съпътствана от изложбата „Под езика“ на Дамян Дамянов - мащабен проект, посветен на кирилската азбука. Графичният експеримент на художника стартира онлайн през 2016 г., но във второто си издание излиза извън мрежата и се пренася на хартия. След като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и др., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи. Официалното откриване на изложбата „Под езика“ е на 24-ти май от 14:00 часа на сцената на Пролетния базар. По-рано т.г .Дамян Дамянов бе отличен и с Националната награда „Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца – в категория „Илюстратор“.

Ø  Работно време: 

23-27 май (вторник-събота), от 10:00 ч. до 20:00 ч.
28 май (неделя), от 10:00 ч. до 19:00 ч.