Филип Киндред Дик, известен още като Ричард Филипс, е американскироманист и автор на научна фантастика, който оказва голямо влияние върху жанра.


  Дик продава първия си разказ през 1952 г., и оттогава се концентрира изцяло върху писането. През 1950-те и 1960-те той често е близо до финансова криза и е принуден да пише огромни количества страници на ден, тъй като плаща и издръжка на първата си съпруга. За да смогва на темпото, Филип Дик приема амфетамини ежедневно. За пет години успява да напише шестнадесет романа. В интервю за списание Ролинг Стоун Дик казва, че първото произведение, което е написал без да използва амфетамини, е „Камера помътняла“ (1977).

Въпреки че получава признание от писатели като Станислав Лем, до смъртта си Дик не е особено популярен сред читателската аудитория. След като умира през 1982 г., няколко от неговите романи са филмирани и по този начин широкия кръг от читатели се запознава с него. Произведенията му днес са сред най-четените научно-фантастични творби, а Дик си е спечелил подкрепата и на читателите, и на критиката.

Предвещавайки киберпънк стила, в ранните си романи и разкази Дик разглежда социални и политически теми, докато по-късните му произведения се занимават с наркотиците и теологията, повлияни от жизнения му опит в романи като „Камера помътняла“ и „VALIS“. Алтернативните вселени също са честа тема на произведенията му, като измислените светове са населени предимно от обикновени трудещи се хора, а не от галактически елит.

„В книгите на Дик няма нищо героично“, казва Урсула Ле Гуин, „но има герои. Напомня за Дикенс: важни са честността, постоянството, добротата и търпението на обикновените хора.“