Робърт Ранкин е британски писател на бестселъри в жанра хумористично фентъзи и научна фантастика.


 Робърт Флеминг Ранкин е роден на 27 юли 1949 г. в района Парсънс Грийн в Лондон, Англия. Израства в района „Брентфорд“ на Лондон. Насочва се към сферата на изкуството благодарение на баща си, който е занимателен разказвач на измислени истории.

Завършва „Earling Art College“ в Лондон с бакалавърска степен по графика. Работи за списание „Плейбой“ и по илюстриране на книга за групата „Бийтълс“ и други корици на книги.

Започва да пише в края на 70-те години. Първоначално за собствено удоволствие, а след това се насочва към писателска кариера.

Първото му фентъзи „Антипапата“ от поредицата „Брентфорд“ е публикуван през 1981 г. Първоначално поредицата излиза като трилогия, но поради популярността си е продължена на няколко пъти.

Следват също така популярната поредица „Армагедон“ (1990-1992) и поредицата „Корнелиус Мърфи“ (1993-1995).

Книгите му са смесица от научна фантастика, фентъзи, окултни митове, градски легенди, измислени скандални герои, и много хумор. За него няма табута относно персонажите и обществените клишета. Черпи вдъхновение за своите книги от от фантазиите и историите на хората, които среща в заведенията. Неговият хумористичен стил напомня на Тери Пратчет, но той се стреми да установи свое собствено място в жанра.

Като професионален илюстратор Ранкин изготвя и обложките на своите книги и илюстрациите в тях. За част от творчеството си той прави аудиокниги четени от известни артисти и от него самия, за което също получава награди.

Както в произведенията си, така и по отношение на собствената си биография, Ранкин пише различни легенди за живота си в шеговития си стил.

През 2012 г.,заедно със съпругата и сина си, основава компанията „Far Fetched Books“ за публикуване на електронни версии на произведенията си.

Робърт Ранкин живее с жена си и семейството си в Брайтън, Съсекс.

Резултати 1 - 2 от 2