Ерик Нюланд е роден на 12 ноември 1964 г. в Панорама Сити, Калифорния, САЩ. Прекарва детството си в планината Сиера Невада и боровите гори на Тръки, Калифорния. Като тийнейджър ходи в пустинята Мохаве сред дървета Джошуа, градинския чай, и гърмящите змии. Никога не е мислил, че ще пише нещо повече от лабораторни изследвания и научни доклади.


 

В периода 1983–1986 г. учи в Университета на Калифорния в Санта Барбара и завършва с бакалавърска степен по химия, а в периода 1988–1994 г. учи в Университета на Калифорния в Сан Диего, който завършва с магистърска степен по физикохимия. Кандидатства и за докторска степен.

Един ден, докато чете романа на един известен автор, си задава съдбоносния въпрос „Колко трудно може да бъде това?“. През следващите няколко месеца той се изолира в библиотеката и прочита много книги за това „как да пише“ книги. После написва експериментално 40 000 думи в роман, който никак не му харесва, но Нюланд опитва отново. Резултатът от този „експеримент“ е първият му съвременен фентъзи роман „Pawn's Dream“, който е публикуван през 1995 г.

През 1994 г. Нюланд посещава престижния семинар за писатели „Clarion West Writers Workshop“, след което напуска университета, изоставя стабилната кариера в областта на науката, и поема по трудния път на писателското поприще. След публикуването на още четири романа разбира, че животът на писателя не е толкова романтичен, колкото му е изглеждал няколко години преди това.

От януари 2000 г. започва работа в „Microsoft“ по редактиране на части от тяхната мултимедийна „Encarta Encyclopedia“. По-късно постъпва във все още младата фирма „Microsoft Game Studios“. В началото пише ръководства за игрите, но не дълго след това подпомага разработчиците по отношение на по-добрите диалози, по-добрите сюжети, а след това създава огромни дълги истории, необходими за изграждането игрите, подготвя материалите за маркетинг, координирайки работа си с правните и международни отдели на фирмата.

Като писател и консултант по история за „Microsoft Game Studios“ Ерик Нюланд играе важна роля за развитието и поддържането на франчайзинг-игри като „Halo“ и „Gears Of War“. Той е помогнал и за разработването на интелектуалната собственост за някои от най-добрите фирми в света, включително видеоигри „BioWare“, „Ensemble Studios“, и „Epic Games“.

Ерик Нюланд живее във Фол Сити, близо до Сиатъл, щат Вашингтон, с жена си Сайн Мичъл, която също е писателка на научна фантастика, и техния син.

Резултати 1 - 3 от 3