Хищническа нация

Чарлз ФъргюсънЧарлз Фъргюсън
hishtnicheska_nacia-cover_-_front_5_cm_1821604719
hishtnicheska_nacia-cover_-_front_5_cm_1821604719hishtnicheska_naciya-b
Текуща цена: 15,99 BGN
Нашата цена: 12,80 BGN

ISBN 978-954-761-543-4
Тегло: 0.355 kg
Страници: 380
Дължина: 145 мм
Височина 215 мм


 

 

От режисьора на отличения с „Оскар” документален филм „Вътрешна афера”

 

Анализ на причините за финансовата криза и на последствията от тях


Чарлз Фъргюсън, който наелектризира света с отличения с „Оскар” документален филм „Вътрешна афера”, обяснява как един хищнически елит е завладял Щатите и разкрива мрежите от академични, финансови и политически влияния ‒ във всички последни администрации, ‒ които са подготвили хищническата пътека към завоевание.


През последните няколко десетилетия Щатите са преживели една от най-радикалните социални и икономически трансформации в своята история.
Финансите са станали доминираща индустрия в САЩ, докато производството, дори високотехнологичното, почти е изчезнало; финансовият сектор става все по-корумпиран, с най-широко разпространени вреди, които водят след себе си Балона и остават ненаказани;най-шокиращото – САЩ са се превърнали в едно общество на неравенство и нечестност.Основният извод е, че финансовият сектор е паразитен, дестабилизираща индустрия, която възпрепятства икономическия растеж на САЩ. Превърнал се е в мошеническа индустрия, която започва да подкопава устоите на американската политическа система, правителството, университетите с цел да избегне регулацията.
Смело Чарлз Фъргюсън посочва, че много от деянията в основата на Финансовия балон и кризата са буквално престъпни и че липсата на заведени дела срещу висши финансисти е почти толкова възмутителна, колкото и извършеното във финансовия сектор.
Мрачната прогноза на Фъргюсън е, че тези процеси ще превърнат САЩ в западащо, несправедливо общество с бедно, недоволно и необразовано население, контролирано от малък, свръхбогат елит – общество, което би било не само неморално, но и нестабилно, заредено с религиозен и политически екстремизъм. Двете политически партии омаловажават, изопачават и експлоатират реалните икономически, социални и образователни проблеми на страната – този процес започва да генерира нова опасност от демагогия. Книгата засяга два въпроса – въздигането на финансите като престъпна индустрия и ролята на престъпните деяния в причиняването на кризата и анализ на нарастващото неравенство в САЩ.


За автора

Image result for Чарлз Фъргюсън

 Чарлз Фъргюсън е удостоен с „Оскар” за докуманталния си филм „Вътрешна афера” (2011), а първа номинация за престижната награда получава още за „Краят не се вижда” за войната в Ирак. Фъргюсън е завършил университета „Бъркли” в Калифорния, има докторска степен по политически науки от Масачузетския технологичен институт и е бил консултант на Белия дом, както и на водещи компании като Apple, IBM, Texas Instruments.
Филмът му „Вътрешна афера” е носител и на множество награди: Награда на Гилдията на режисьорите в Америка, 2011 за изключителни режисьорски постижения в документалистиката; Национален борд на отзивите, 2010 ‒ класира се в Топ 5 на документалните филми; Награда на Филмовите критици в Ню Йорк, 2010 ‒ Най-добър документален филм; Награда на Националната филмова асоциация на критиците, 2011 ‒ Най-добър документален филм; Награда на Асоциацията на Филмовите критици в Североизтока, 2010 ‒ Най-добър документален филм; Награда на Гилдията на сценаристите в Америка, 2011‒ Най-добър сценарий на документален филм; Награда на Асоциацията в Бостън на филмовите критици, 2010 ‒ Най-добър документален филм.

 

 „С „Хищническа нация“ Чарлз Фъргюсън продължава започнатото във филма „Вътрешна афера“ - свързва точките и задава въпроси, но все още не получава отговори; как виновните за кризата не са подведени под отговорност и как можем да сме сигурни, че това няма да се случи отново.“

                                    — Ариана Хъфингтън, президент и главен редактор на Huffington Post

  

 „С почти енциклопедична фактологична основа, която да подкрепи аргументите, брилянтният Чарлз Фъргюсън ни предостави „Вътрешна афера“. Сблъсъкът между Уолстрийт и Вашингтон, който постави икономиката ни на колене, ще предизвика яростна реакция у всеки.“

— Елиът Спицър, губернатор на Ню Йорк

 

  „Фъргюсън представя яростно обвинение към хищническото поведение на части от финансовата система и към корумпираната демокрация, причинена от финансовите лобита на „големите пари“. Една книга, която си заслужава да бъде прочетена, независимо дали сте съгласни, или не с аргументите.“

                                       Нуриел Рубини, професор по икономика и международни отношения