Механизмите на удоволствието. Защо харесваме нещата, които харесваме

Пол БлумПол Блум
mehanizmi_na_udovolstvieto-f
mehanizmi_na_udovolstvieto-fmehanizmi_na_udovolstvieto-b
Текуща цена: 15,00 BGN
Нашата цена: 12,00 BGN

ISBN 978-954-761-501-4
Тегло: 0.411 kg
Страници: 328
Дължина: 145 мм
Височина 215 мм


 

Удоволствието съвсем не е проста работа. Нашите желания, предпочитания и вкусове ни отвеждат отвъд симетрията на красивите лица, отвъд захарта и мазнините в храната, отвъд великолепието на картините. Защо някои мъже са толкова привлечени от девствениците? Защо средностатистическият американец прекарва повече от четири часа дневно пред телевизора? Защо абстрактното изкуство се продава за милиони долари? Защо намаляваме, когато шофираме, за да позяпаме кървава злополука на пътя, и гледаме филми, които ни плашат и разстройват?


В „Механизмите на удоволствието” психологът Пол Блум отхвърля традиционното тълкуване на удоволствието като елементарна сетивна реакция и ни показва, че то се корени в убежденията ни за скритата природа – същността – на определен обект, независимо дали става дума за плюшено мече, „Ролекс”, картина на Пикасо или брачния ни партньор. Увлекателно и духовито авторът представя най-новите резултати от областта на детското развитие, философията, неврологията и икономическия бихевиоризъм, за да обясни благородни и низки, интелектуални и популярни наслади и да изгради завладяваща, смела нова концепция за удоволствието, желанието и ползата.

 

   Пол Блум е професор по психология в университета „Йейл" и е автор на книгата „Бебето на Декарт: Как науката за детското развитие обяснява човешкото у нас". Публикува в списанията „Атлантик" и „Нейчър" и във вестник „Ню Йopk Таймс". Живее в Ню Хейвън, Кънектикът.

 

„Тази книга е не просто удоволствие, тя е откровението на един от най-задълбочените мислители и най-добрите автори в областта на психологията. Разбираема и увлекателна, ще Ви се иска да я четете бавно и да се наслаждавате на преживяването."

                                     -Ланиъл Гилбърт, автор на „Какво е нужно да си щастлив?"

„Пол Блум е сред най-задълбочените мислители и най-разбираемите автори в сферата на науката за съзнанието днес. Той има дарбата да споделя автентични прозрения за духовния ни живот - каквито нито сте чели, нито сте си помисляли - и да ги преобръща в наша втора природа чрез ярки примери и ясни обяснения."

                                                            - Стивън Пинкър, автор на „Как работи умът"

„Механизмите на удоволствието" съдържа един от най-добрите анализи защо изкуството ни доставя наслада, защо е от значение за нас и защо ни трогва толкова много."

             - Daniel Levitin „This Is Your Brain on Music: The Science of a Human Obsession"