Жената от пясъците

Кобо АбеКобо Абе
jenata_ot_dyunite_f
jenata_ot_dyunite_fjenata_ot_dyunite_b
Текуща цена: 14,00 BGN
Нашата цена: 11,20 BGN

ISBN 978-954-761-437-6
Тегло: 0.251 kg
Страници: 244
Дължина: 125 мм
Височина 200 мм


Без наличности

 

Една от най-чудатите и в същото време ужасяващи и запомнящи се книги, които някога сте чели. Романът „Жената от пясъците” е публикуван в Япония през 1962 г. и се смята за един от най-представителните за японската литература от следвоенния период.


Това е историята на един ентомолог любител Ники Джъмпей, който се скита самотен в отдалечено крайморско селце в търсене на рядък бръмбар, който иска да прибави към колекцията си.

Но жителите на селото го впримчват в жесток капан. Насочват го да пренощува в дома-пясъчна яма на млада вдовица, която всяка нощ трябва да изгребва падащия пясък, за да не бъде затрупана. На следващата сутрин въжената стълба я няма и Джъмпей разбира, че е пленник, осъден да сподели до живот съдбата на жената от пясъците.

„Жената от пясъците“ – наглед странна, страшна и прозаична история. А всъщност разтърсваща човешка драма с много въпросителни. С педантична прецизност Кобо Абе проследява физическото, емоционално и психологическо състояние на своя герой. Той пресъздава ежедневното съществуване в една пясъчна яма с такъв завладяващ реализъм, че едновременно подсилва правдоподобността на иначе странния сюжет и в същото време изкусно повишава напрежението.

Блестяща екзистенциална алегория за пясъчния кладенец на живота. Мъж и жена в къща, потънала сред пясъците. Много различни и в същото време еднакви – човешки същества, денонощно впрегнати в борба с пясъка. Толкова близо дo морето и безкрая, до цивилизования свят, а принудени да живеят в дълбока дупка без изход. Пътуване от яростта през примирението до осъзнаването – борбата с живота е може би смисълът на самия живот.

Ужас, самота, примирение, любов и огромният стремеж да избягаш от клетката. А дали ще можеш, когато оковите са вътре в теб? Дали си струва да избереш самотната свобода пред споделеното присъствие...

 

 

  Кобо Абе е псевдоним на японския писател, драматург, поет и режисьор Кимифуса Абе. Често сравняван с Франц Кафка, той придобива международна известност с успеха на филма по романа му „Жената от пясъците“.

През 1992 г. Кобо Абе е номиниран за Нобелова награда за литература.