Мека корица

 • Най-великото шоу на земята

   

  С „Най-великото шоу на Земята“ Ричард Докинс, когото медиите обичат да наричат „ротвайлера на Дарвин“, отбелязва 200-годишнината от рождението на Чарлз Дарвин и 150-годишнината от първата публикация на „Произход на видовете“. Книгата прави енциклопедично обобщение на доказателствата за еволюцията, започващо с изясняване на понятието „теория“ и завършващо с блестящ коментар върху заключението на „Произход на видовете“.


  В този забележителен труд разбираемо, методично и увлекателно е описано развитието на живота на нашата планета. Изложението съчетава логически съждения, най-съвременните научни резултати и находчиви примери, подправени с обичайната страст и ирония на Докинс. Всичко това, наред с превъзходния стил, правят „Най-великото шоу на Земята“ сполучлива демонстрация на силата, простотата и красотата на еволюцията и задължително четиво за всички, които се вълнуват от големите въпроси за човешкия произход.

   „Доказателствата за еволюцията се увеличават всеки ден и никога не са били по-силни. Същевременно, колкото и да е парадоксално, зле информираната опозиция също е по- силна от когато и да било. Тази книга е лично мое обобщение на доказателствата, че „теорията“ на еволюцията е факт, толкова безспорен, колкото всеки друг факт в науката. Това не е първата книга за еволюцията, която пиша, и е необходимо да поясня какво е по-различното в нея. Би могла да се обясни като липсващото звено. „Себичният ген“ и The Extended Genotype („Разширеният генотип“), предлагат необичаен поглед към познатата теория за естествения подбор, но не обсъждат доказателствата за самата еволюция. Следващите ми три книги по различен начин се стремят да идентифицират и разсеят основните пречки за разбирането. Тези книги – The Blind Watchmaker („Слепият часовникар“), River Out of Eden („Река, извираща от Еден“) и (любимата ми от трите) Climbing Mount Improbable („Изкачване на Невъзможния връх“),отговарят на въпроси от типа„За какво може да служи половин око?“, „За какво може да служи половин крило?“, „Как може да действа естественият подбор, след като повечето мутации имат отрицателен ефект?“. Но макар да разчистват пътя, тези три книги също не представят доказателства, че еволюцията е факт. Най-обстойната ми книга, The Ancestor’s Tale („Разказът на прародителя“), излага цялата история на живота като нещо наподобяващо Чосърово поклонение в търсене на предците, отвеждащо назад във времето, но и тя приема, че еволюцията е истина. Вглеждайки се в тези книги, осъзнах, че самото доказателство за еволюцията никъде не е формулирано категорично и че трябва да запълня тази празнина. 2009 година ми се стори напълно подходяща за тази цел, защото тогава се навършиха 200 години от рождението на Дарвин и 150 години от появата на „Произход на видовете“.”

  ....Еволюцията е факт. Извън разумното съмнение, извън сериозното съмнение, извън здравомислещото, информираното, интелигентното съмнение, извън всякакво съмнение, еволюцията е факт. Доказателствата за еволюцията са поне толкова неопровержими, колкото доказателствата за Холокоста, като се има предвид, че все още има живи свидетели на изтребването на евреите. Истина е, че сме братовчеди на шимпанзетата, малко по-далечни братовчеди на нечовекоподобните маймуни, още по-далечни братовчеди на мравоядите и морските крави, и още по-далечни братовчеди на бананите и ряпата…

  Може да продължите списъка колкото желаете. Не би трябвало да е вярно. Било е време, когато повечето хора, дори образованите, са мислели, че не е вярно. Не е трябвало да бъде истина, но е истина. Знаем го благодарение на доказателствата, които се увеличават непрекъснато. Еволюцията е факт и тази книга ще го демонстрира. Никой уважаван учен не я отрича и нито един непредубеден читател няма да затвори книгата, продължавайки да се съмнява в нея.”

                                                          „Най – великото шоу на земята” / Ричард Докинс

   

  „Тази книга е великолепна и удивителна: Ричард Докинс съчетава възхищението на художника пред виртуозното дело на природата и разбирането на учения как се осъществява то.”

                                                                                    - Мат Ридли, автор на „Геномът”

    

  „Досега Ричард Докис е написал всичко интересно, което може да се каже за еволюцията, с едно изключение. В „Най- великото шоу на земята” той запълва този пропуск, като блестящо описва многобройните и разнообразни доказателства, които показват колко измамен е възгледът,че еволюцията е „само теория”.Задължително е да прочетете тази важна и навременна книга.”

                                                      - Джери Койн, автор на „Защо еволюцията е факт”

   

  „Той е грандиозен мислител и превъзходен писател.Завиждам на умението му да обяснява.Той побеждава противниците си с усърдието на най-добрите адвокати.”

                                                                                                                           -The Times

   

     Ричард Докинс е британски етолог и еволюционен биолог, атеист и хуманист, преподавател в Оксфордския университет и популяризатор на науката. Става известен още с първата си книга „Себичният ген” (1976), а „Делюзията Бог” (2006) му носи световна слава. Автор е на множество книги, научни и научнопопулярни публикации и документални филми по въпросите на еволюцията и атеизма.

   

 • Нефритеният трон

   

  Когато Китай открива, че безценният дар, предназначен за император Наполеон – драконово яйце, е попаднал в британски ръце, разгневена китайска делегация се отправя на мисия, за да си върне Темерер.


  Но капитан Уилям Лорънс отказва да се подчини и единственото компромисно решение е да придружи Темерер до Далечния изток. На борда на „Преданост” двамата се отправят на дълго и изпълнено с интриги, тайни и неподозирани рискове пътешествие. Когато се озовават в китайския императорски двор, те се изправят пред шокиращи открития. Какъв е произходът на Темерер и защо е бил изпратен в Европа? Ще успее ли Лорънс да се противопостави на надвисналата над него и безценния му дракон опасност? Наоми Новик предлага на любителите на дракони и морски битки едно вълнуващо пътуване на Европа от 19. век към непознатия Изток.

   

     Наоми Новик е носител на наградата John W. Cambell за най – добър нов автор; наградата Compton Crook за най – добър дебютен роман и наградата Locus за най-добър дебютен роман. Първият и’ роман „Драконът на негово величество” е преведен на 23 езика.

  Наоми Новик е родена в Ню Йорк през 1973г.Нейн е приносът за дизайна и развитието на компютърната игра Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide.

   

   

   

   

  От същия автор:

   

   

 • Нещо назаем

   

  Бестселърът, по който е заснет филмът „Нещо назаем”.


  Запознайте се с Рейчъл Уайт, млада адвокатка, която живее и работи в Манхатън. Рейчъл винаги е била идеалното послушно момиче до трийсетгодишния си рожден ден, когато нейната най-добра приятелка, Дарси, и’  организира празненство. Същата нощ, след прекалено много питиета, Рейчъл се озовава в леглото с годеника на Дарси. Въпреки че, когато се събужда, е твърдо решена да остави тази краткотрайна забежка зад гърба си, Рейчъл с ужас открива, че изпитва искрени чувства към единствения мъж, с когото не бива да се сближава. И в най-смелите си мечти (или кошмари) това е последното нещо на земята, което тя е допускала, че може да се случи. С наближаване датата на сватбата през септември Рейчъл осъзнава, че трябва да направи избор. Тя разбира, че границите между редното и нередното могат да се размият, че изходът не винаги е ясен и понякога човек трябва да рискува всичко, за да постигне истинско щастие, че част от стремежа към онова, което искаш, означава да загубиш нещо друго.И когато залозите са високи, загубите могат да бъдат много по-големи.

  Романът „Нещо назаем” ще ви накара да се смеете, да плачете и да се обадите на най-добрата си приятелка.

   

  “Не е нужно да желаеш страстно гаджето на най-добрата си приятелка, за да издигнеш в култ тази книга ( уверявам ви в това )...

  Имате една героиня, на чиято страна ще застанете, и книга, която няма да ви се иска да свършва. На мен много ми харесва.”

                                                     Лорън Уайзбъргър, автор на „Дяволът носи ”Прада”

   

   „Една съвременна Джейн Остин”

                                                                                                                             Vanity Fair

   

  „Увлекателен, съкрушително откровен дебют”

                                                                                                             Entertainment Weekl

   

  „Забавен и добре написан. Може би никога вече няма да гледате по същия начин на приятелството – с неговите задължения, съперничества и компромиси.”

                                                                                                                         Seattle Times

   

  „Възхитителен, очарователен и истински”

                                                                                                                                 Glamour

 • Нещо ново

  След любовта идва бракът, а след него... бебешката количка. Нима всички жени не мечтаят точно за това?


  Не и Клодия Пар – преуспяващ редактор в голяма издателска къща. Животът и’ е вълнуващ, дори идеален, с прекрасен съпруг, който също не иска деца. И точно когато бракът им изглежда перфектен, съдбата поднася своята изненада: единият от съпрузите все пак иска деца.

  История за изпитанията пред истинската любов и за това какво бихме направили, за да я запазим. Проследете това вълнуващо и сантиментално „изпитание за бебе”, в което една млада жена осъзнава истинската стойност на своята любовна връзка.

   

   

  “Книгите на Гифин са топли и завладяващи... увлекателно четиво.”

                                                                                                         - Booklist

 • Нещо синьо

  Продължение на романа „Нещо назаем”, по който е заснет и едноименния филм.


  Животът на Дарси Роун е сбъдната приказка, докато не открива, че годеникът ґ има връзка с най-добрата ґ приятелка. Какво се случва с мечтите, когато животът и щастието ти се окажат илюзия? Изоставена от бащата на бъдещото си дете, загубила подкрепата дори на собствената си майка, Дарси се опитва да подреди живота си в Лондон. Пътуването се оказва повратна точка в живота ґ и тя не само успява да открие грешките си и да преосмисли ценностите си, но и да намери истинската любов и да сбъдне своята неочаквана и изненадваща приказка.

  Ако в дебютната си книга „Нещо назаем” Емили Гифин разказва историята на „доброто момиче” Рейчъл, „Нещо синьо” е гледната точка на Дарси в историята за изневяра, раздяла, поврат и щастлив завършек.

   

              „Находчива книга, която преподава с лекота уроците за наистина важните неща в живота.”

                                                                                                           Winston – Salem Journal

 • Обещанието на краля вещер, книга 2 от Наемниците

   

  Повелята на сестрите дракони Илнезара и Тазмикела отвежда мрачния елф Джарлаксъл и наемника Артемис Ентрери във Ваасанската порта. Двамата се съюзяват с Армията на Кървав камък, за да отблъснат набезите на гоблини, гаргойли, бъгбеъри и други чудовища.


  Откриват непознати артефакти, притежание на краля вещер Зенги. Артефакти, които използват силите на полуорка Арраян Фейлин, за да издигнат кула и да съживят неговата мощ. Кула, подобна на тази, която Джарлаксъл и Ентрери успяват да разрушат в покрайнините на Хелиогабалус. Артефакти със силата да разрушат или... съградят кралство.

 • Обитаемият остров

  Годината е 2157. Пилотите от Групата по свободно търсене бродят из просторите на Вселената. Максим Камерер, като част от тази група, е пилот на разузнавателен космически кораб.


  След авария в Космоса, Камерер достига планета, претърпяла екологична катастрофа. Обитаемият остров, на който попада – Страната на неизвестните отци, е тоталитарен, изпълнен със социални проблеми и несигурен. Правителството манипулира населението чрез система от кули, които изпращат над страната хипнотични излъчвания. Максим постъпва в Бойната гвардия и се включва в акции срещу, онези, които не се поддават на лъченията, впоследствие се присъединява към съпротивата.

   

  "Същността на човека е в удивителната му способност да привиква към всичко"

                                                                                               Аркадии и Борис Стругацки

   

 • Обичай този, с когото си

   

  „Направих ли правилния избор?” – този въпрос неизменно си задава всяка омъжена жена. Това е история, която обяснява защо обичаме тези, които сме избрали да обичаме.


  История и за това защо не можем да забравим онези, които не са подходящи за нас. Изкушена от примамливо предложение за работа, което би дало тласък на кариерата й, Елън се изправя пред предизвикателството да работи съвместно с Лио. Мъжът, с когото е имала изпепеляваща и страстна, но изпълнена с разочарования интимна връзка. Мъжът, когото не може да забрави. Какво се случва, когато Елън и Лио се засичат в един дълъг самолетен полет и всичко се променя...

   

  Емили Гифин внася хумор и любов в своите романи и разкрива какво мислят и чувстват жените, когато са изправени пред решителен избор. Книгите й са продадени в над 1,8 милиона копия по света, което я превръща в най-бързо добилата популярност авторка на дамска проза днес.

 • Обреченият град

   

  "Експериментът си е експеримент", но любовта на човека към живота все пак е по-силна от всичко.


  Жителите на Града знаят от собствен опит, че всяка благородна цел се постига трудно. Идва момент обаче, когато трябва да се избира между идеала и необходимостта, между жертвата и безразличието. А когато се окаже, че и двете възможности са еднакво болезнени и непоносими, става ясно, че никой не е готов за истински избор.

   

 • Обсебването на Елейзабел Крей

   

  Случи се след Унищожението – войната постави тежкия си отпечатък върху града, като го пре­вър­на в руини, а хората постави на ко­ле­не в очакване на възмездието…


  Сред заплетeните улици на Стария квартал дебнат ужа­сяващи същества и онези, които се осмелят да излязат през нощта, се превръщат в лесна плячка. Плячка за вълци и убийци, спотайващи се из кривите улици, както и за мно­го по-смъртоносни същества – вештиците. Но най-опасно е скритото зло. Зад при­видното богатство и благотворителност на висшите слоеве на обществото стои зловещ пакт с вештиците, който заплашва самото съществуване на чо­вечеството. И в сърцето на всичко това е красивата, беззащитна, загадъчна Елейзабел Крей – ключът към висшето зло.

   

  От същия автор:

 • Омагьосано време

   

  КОЛЕКЦИЯ СТРАХОВИТИ РАЗКАЗИ ОТ НЕМСКИ МАЙСТОРИ НА ФЕНТЪЗИТО И ХОРЪРА

  Волфганг Холбайн, кралят на фентъзито, представя 12 фантастични, вълшебни и понякога зловещи истории за времето на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.


  Дванадесет майстори на жанра ще ви разкажат за снежни вихрушки, смъртоносни празници и магически тайнства, за стари майстори-часовникари, за паднали ангели, тролове, чепати магьосници и диви елфи, населяващи великолепни страни, за оживели проклятия и за чудесата, съпътстващи най-вълшебната нощ в годината.

  Невероятно богато коледно забавление, изпълнено с магия, чудеса и вълнения!

   

    ВОЛфГАНГ ХОЛБАЙН е най-четеният автор на фен- тъзи в немскоезичния свят. След изненадващия успех на “Marchenmond” (“Вълшебна луна”), която през 1983 г. е отличена с наградата за фантастика на град Веидер и междувременно е преведена на над двайсет езика, растящата аудитория на почитателите му има възможност да се радва на многобройни увлекателни бестселъри. Специална заслуга на краля на фентъзито е подпомагането на млади автори, каквото е например удостояването с наградата “Холбайн” в сътрудничество с издателството “Карл Юберройтер”.

   

   

   

  НИНА БЛАЗОН е родена през 1969 г. в Копер, следва във Вюрцбург славистика и германистика. Още в юношеските си години чете с възторг, преди всичко фентъзи. Самата тя започва да пише по време на следването си. Дебютният й роман “Im Bann des Fluchtragers” (“В плен на проклятието”), първият том на многопластовата сага за Воран, е отличен през 2003 г. с наградата на Волфганг Холбайн, а през 2004 г. - с Немската награда за фантастика. Живее в Щутгарт, където работи като журналистка и авторка на рекламни текстове. www. ninablazon. de

  КАТЯ БРАНДИС е родена през 1970 г., израснала е в областта Рейн-Майн и е завършила там англицистика и германистика. Още като дете започва да пише истории, които често се разиграват в далечни светове. През 2002 г. дебютира като автор на фентъзи с “Der Verrat der Feuergilde” (“Предателството на огнената гилдия”). Така се ражда Дареш, един завладяващ свят, в който царуват четири гилдии: огънят, водата, земята и въздухът. През следващите години този свят се превръща в сцена на множество успешни фентъзи-романи. www. katia-brandis.de

  ЗОРАН ДРВЕНКАР е роден през 1967 г. в Кризевци,Хърватска, но тригодишен се преселва с родителите си в Берлин. От 1989 г. работи като писател на свободна практика. За романите, стихотворенията, пиесите и кратките си разкази е награждаван многократно с литературни стипендии и награди, между които Олденбургската награда за детска и младежка книга и Немската награда за младежка литература. Романът му “Sag mir, was du siehst” (“Кажи ми какво виждаш”) получава наградата за фантастика на град Веидар през 2003 г. Живее и работи недалеч от Берлин. www.drvenkar.de

  МОНИКА ФЕЛТЕН е родена през 1965 г. и живее със семейството си на село недалеч от Кил. Омъжена е, майка е на двама сина и е квалифицирана чертожничка. След като упражнява професията си повече от десет години, от началото на новото хилядолетие вече работи като автор и писател на свободна практика. За творбите си “Elfenfeuer” (“Елфически огън”) и “Die Macht des Elfenfeuers” (“Мощта на елфическия огън”), първи и втори том на сагата за Тале, получава Немската награда за фантастика през 2002 и 2003 г.

  www.monikafelten.de

  СУЗАНЕ ГЕРДОМ е родена през 1958 г. и е израснала по поречието на Долен Рейн в Рейнхаузен, където посещава и училище. След като завършва образованието си като търговец на книги, се занимава с театър и няколко години работи като актриса и режисьор. По-късно започва да пише фентъзи и научна фантастика. Романът й “Anidas Prophezeiung” (“Пророчеството на Анида”), на чалото на нейната приказна трилогия за Анида, е приветстван като фентьзи-откритието на 2003 г. Живее и работи в Дюселдорф. www. susannegerdom.de

  КРИСТОФ МАРЦИ е роден през 1970 г., израства в Обермендиг, недалеч от Айфел и следва в Майнц. Изключително успешният му дебют “Lycidas” (“Лици- дас”), който разказва за фантастичните приключения на сирачето Емили в описания във викториански стил Лондон, е отличена през 2005 г. с Немската награда за фантастика. В “Lilith” (“Лилит”) и “Lumen” (“Лумен”) авторът продължава историята на Емили. Днес Кристоф Марци живее със съпругата си Тамара и своите три дъщери в Саарланд. www. christophmarzi.de

  БРИГИТЕ МЕЛЦЕР е родена през 1971 г. и стига до писането през ролевите фентъзи игри. Романът й “Whisper - Konigin der Diebe” (“Уиспър - кралицата на крадците“) е една от трите най-добри творби, които кандидатстват за наградата на Волфганг Холбайн през 2003 г. Следва мрачно-романтичното фентъзи приключение “Im Schatten des Damons” (“В сянката на демона”). Последният роман, с който очарова почитателите си, е “Vampir” (“Вампир”) - завладяваща история за вампири, която се разиграва в планинската част на Шотландия през XVIII век. Авторката живее и работи в Мюнхен. www.brigitte-melzer.de

  СУЗАНЕ РАУХХАУС е родена през 1967 г. в Гладбек. След обучението си за европейски секретар и последвалото обучение за автор на рекламни текстове тя работи в рекламна агенция в Хамбург, а по-късно в редакцията на специализирано списание. Днес живее със съпруга си и своя син недалеч от Щутгарт. Пише кратки разкази и коментари за различни списания. През 2001 г. е една от победителките в литературния конкурс на форума за фантастика “Storyolympiade”. Класиралата се там история за вампири я насочва към новия й любим жанр - фентъзито.

  САБИНЕ ЩРОЙФЕРТ е родена през 1965 г. и живее и работи в едно село в сърцето на Холщайнска Швейцария, недалеч от Кил. Специалистка по рекламен дизайн и секретарка в търговска кантора, от 2001 г. насам тя пише книги за деца и юноши. Темите й са разнообразни: от любвеобилни истории за “лека нощ” за най-малките през фантастични приключения за юноши до увлекателни радиопиеси за деца. С историите си Сабине Щройферт успява всеки път да забавлява своите млади читатели, да стимулира обичта им към четенето и да ги накара да мечтаят.

  ФЛОРИАН ВЕНДЛАНД е роден през 1979 г. в Георгсма- риенхюте, следва информатика към Техническия университет в Берлин. През 2000 година се появява дебютният му роман “Walgret - Die Waffen der Gotter” (“Валгрет - оръжието на боговете“). Вторият му роман “Dunkeltann” (“Мрачен лес”) е номиниран през 2005 г. с Немската награда за фантастика. www.florianwendland.de

  РАЙНХОЛД ЦИГЛЕР пише повече от двайсет години книги за деца, юноши и възрастни. Много от романите и разказите му са отличени с награди. Живее със семейството си в околностите на Ашафенбург. Футуристичният му роман “Perfekt Geklont” (“Перфектен клонинг”) е включен в колекцията на книги, отличени с Австрийската награда за детска и юношеска книга през 2006 г.

  www.reinhold-ziepler.de

 • Отвъд гъстата гора

  Изоставен при раждането си в опасната Гъста гора, Туиг е отгледан от семейство горски тролове. Една студена нощ той извършва това, за което нито един горски трол дори не би помислил – отклонява се от пътеката.


  Така започва неговото вълнуващо и изпълнено с приключения пътешествие, което ще го прееведе през ужасяващ свят на чудовища и таласъми, кръжащи червеи, пещерни хора и месоядни дървета в преследване на едно-единствено желание – копнежът да открие своя истински произход и съдба.

   

  От същата поредица:

     
    

   

     Пол Стюард е утвърден автор на книги за по-малките читатели - като се започне от илюстрирани книжки и се стигне до футболни разкази, фантастика и хорор. Някои от творбите му са публикувани от Transworld, включително Пробуждането,отличено с приза за най-добра детска книга от Федерацията за детски книги.

   

   

   

   

   

   

   

     Крис Ридъле доказан художник - график, илюстрирал много книги за деца, включително Нещо другоот Катрин Кейв ( Вайкинг ), която бе номинирана за наградата на Кейт Грийнъуей и наградата "Смартис" и е носителка на приза на ЮНЕСКО. Разказите на лебеда от Брайън Алдерсън ( Уокър ) бе номинирана за наградата на Кърт Машлър от 1997 г.

 • Отвъд и по-нататък

   

  „Отвъд и по-нататък“ е четиринадесетата книга на Емануел Икономов и първият му публикуван роман. Негови произведения са преведени в Англия, Германия, Испания, Русия, Сърбия. Прозаик, журналист, преводач, критик, съставител, издател, през 2000 г. той става лауреат на наградата „Еврокон“ за принос в развитието на фантастиката. Основател на поредицата „Нова българска фантастика“ и конкурса „Аргус – фантастика през 100 очи“, както и на годишника за фантастично изкуство „Български фантастични ВАЯНИЯ“.


  След „Пътят на Икар“ от Любен Дилов „Отвъд и по-нататък“ от Емануел Икономов е вторият голям български фантастичен роман. Едновременно и криминална загадка, и философско четиво, космическа опера и антиутопия, аз същевременно възприемам книгата като вълнуваща поема в проза за пътищата на свободата, за силата на духовното просветление. След великолепните постижения на белетриста в областта на разказа, новелата и гротеската, с романа си той отново категорично доказва, че е сред най-талантливите ни съвременни писатели.

                                                                                                                         Георги Цанков

   

  Това е роман, който читателите несъмнено ще запомнят – заради увлекателното действие и острите нравствени конфликти. Емануел Икономов притежава забележителното умение да изгражда динамичен разказ с напрегнати сблъсъци. Героите му са живи и ярки, със своите човешки слабости и заблуди. Те вървят по своя път през изпитанията, следвани от съпреживяването и въображението на читателя.

                                                                                                          Д-р Светослав Славчев

 • Отрова

   

  Отрова винаги е била своенравно, опако момиче, склонно да спори и упорства. Щом открива, че по-малката и’ сестра е отвлечена от вълшеблените създания, тя решава да потърси техния повелител и да я върне обратно. Това обаче се оказва нелека задача, а и когато го намира, Повелителят е доста зает.


  Отрова се намесва в смъртоносна интрига, в която господарите на различните владения замислят заговор срещу Йерофанта – най-могъщия сред всички тях. Защото Йерофантът отново пише, а перото му има силата да реши съдбата им... Само със своята находчивост и верните си приятели Отрова трябва да оцелее от смъртоносните намерения на повелителя на вълшеблените създания, да спаси сестра си и да предотврати заговора, който заплашва да унищожи нейния народ. Но онова, което я очаква, надхвърля всичко, което може да си представи...

   

  "Взривяващото, образно въображение на Удинг няма ограничения...То се възвисява от един невероятно изобретателен сценарий към друг с радостта на разказвач, който обича да тласка героите си и създадената от него вселена до самата граница на възможностите им."

                                                - Сара Джонсън,редактор на детски книги в The Times

   

  От същия автор:

 • Охлюв на склона

   

  Многопластова творба, „Охлюв на склона" на Аркадий и Борис Стругацки изследва два маршрута на човека през непонятното.


  Перец, попаднал по неведоми пътища в отдела „Научна охрана” на така нареченото Управление, има една мечта – да навлезе в дебрите на загадъчната, подчиняваща се на своя собствена логика, неразбираема за хората гора. А Кандид, учен от биостанцията към същото това Управление, отдавна е загубил пътя и е обречен да живее сред странните горски обитатели. И двамата се лутат из лабиринта на абсурда – Перец, разбрал, че няма да проумее нелепите механизми на човешката бюрокрация, се опитва да отпътува към Континента, а Кандид жадува да се завърне при своите и най-сетне да намери пътя през поглъщащата всичко, неподвластна на хората непонятна гора.

   

  Класиците на съвременната научна фантастика и може би най-известните руски фантасти зад граница, братя Аркадий и Борис Стругацки започват издателска дейност през 1959 г. с традиционната научно-техническа и приключенска фантастика. Социалният и психологическият момент се засилва и става доминиращвъв втория период на творчеството им.

 • Падането на Рийч, книга 1 от Хейло

   Кървавата война между човечеството и Съглашението продължава на Хейло. Съдбата на човешкия род е в ръцете на един воин, единствения СПАРТАНЕЦ, оцелял след легендарната безмилостна битка, завършила с падането на планетата РИЙЧ и довела човечеството на спасителния Хейло. Сега за първи път Ви представяме цялата история на този величествен, съдбовен сблъсък.

  Зловещите кораби на Съглашението бродят неумолимо из Вселената, решени да изтребят целия човешки род. Последната човешка крепост е планетата Рийч. Разположена непосредствено преди Земята, тя е единствената военна база, способна да отблъсне яростните атаки на извънземните. Но защитниците на Рийч имат и друга, още по-важна задача: да не допуснат Съглашението да разкрие местоположението на Земята.


  Изправени срещу превъзхождащия ги противник, шансовете за победа на хората изглеждат минимални, но Рийч крие една тайна. Там се намира тренировъчният лагер на спартанците. Тези биологично усъвършенствани и технологично подсилени войни са най-добрите във Вселената - безшумни, опитни и смъртоносни.
  Сега, когато свирепата атака на Съглашението започва, шепа спартанци са готови да поведат войната. Един от тях, когото всички наричат Командира, ще оцелее, за да продължи борбата на тайнствения и древен изкуствен свят Хейло.

 • Пандемия

   

  Един нов смъртоносен коронавирус с животински произход се появява в отдалечена китайска провинция и бързо се разпространява по целия свят. Годината е 2005 и това е основата на медицинския трилър „Пандемия“ на изгряващата звезда в жанра Даниел Кала. Книга, която го направи изключително популярен. Българското издание също се превърна в бестселър. Второто издание на романа е по-актуално от всякога. През 2020 г. този ужасяващ сценарий се превърна в реалност. 

   

   

 • Пандора

   

  "Пандора" е първата книга от поредицата "Нови истории за вампирите", обединявана от образа на вампира Дейвид Талбът, който е решил да бъде хроникьор на своите безсмъртни събратя.


  Историята на Пандора ни връща две хиляди години назад във времето в Древен Рим и Антиохия, където тя започва своя живот като вампир след срещата си с Мариус. Пандора произхожда от аристократично семейство в Рим от времето на Август, приема името на древногръцката Пандора и така отваря свой собствен сандък с чудеса. В едно кафене в съвременен Париж вампирът Пандора приема предизвикателството да разкаже своята история... История за любов и обреченост, история за могъщество и безсмъртие.

 • Пергаментът

  Пергаментът е планът на Сътворението, записан след като Бог е казал на Думата.


  Пергаментът е необятната реалност на вечността, в която нашият свят е просто драскотина.

  Пергаментът е полето, където един паднал ангел и един отстъпник се подготвят за своя сблъсък.

  Пергаментът е реалността, в която родената в Ада кървава магия се изправя лице в лице с нанотехнологията, изкована в небесата.

  Пергаментът е миналото, настоящето и бъдещето на човешкото Битие.

  Пергаментът, също така, е на път да изгори...

 • Песента на Шанара, книга 3

   

  Едно древно зло е събудено за нов живот. Злата книга Илдач се е събудила за живот и нетърпеливо очаква своя нов господар. Нейните страховити слуги – духовете Морд – се разпръсват над Четирите земи, за да унищожат човечеството.


  Единственият шанс на друида Аланон да надвие нечестивите създания, които защитават книгата, е Брин Омсфорд – защото само тя владее магическата сила на Песента. Макар и неохотно, Брин се съгласява да се включи в опасното пътешествие. Заедно с брат си Джеър и група смели спътници те се отправят в търсене на злия Илдач. Ще помогне ли обаче Песента срещу сила, която е отвъд всяко човешко разбиране за магия и наука? И ще успее ли да проникне през мрака в човешката душа, за да спаси дори един-единствен живот?

  "Песента на Шанара" е последната книга от трилогията "Мечът на Шнара" - епична сага за приключения, магия и митове.